Repolar Pharmaceuticals: ”Samarbete driver produktutveckling”

AbicinRepolar Pharmaceuticals kådbaserade artiklar utgör konkurrenskraftiga alternativ för sår- och hudvård. Vissa av företagets djurvårdsprodukter når snart ledande marknadsställning i Finland. Som kontraktstillverkare valde Repolar Teampac, som stöder alla skeden i produktionsprocessen.

Teampack-RepolarRepolar grundades av en grupp finska forskare och läkare som intresserade sig för kådans sårvårdande egenskaper. Kådan är känd inom traditionell folkmedicin. Flera kliniska undersökningar och laboratorieundersökningar har påvisat en obestridlig effekt och produktgruppen fortsätter att växa. Till företagets produktportfolion hör Abilar-kådsalva för sårbehandling och Abicin-kådlack för behandling av nagelsvamp. I sortimentet för djur ingår AniVox-öronsköljmedel, AniLavo-sköljlösning och AniWipe-vårdservetter. För produktionen står Teampac.

– Kåda har imponerande egenskaper även i svåra fall, såsom ben- och liggsår. Kåda är antibakteriell och har ett brett spektrum som motverkar både bakterier och svamp, säger Paavo Heikkinen, verkställande direktör vid Repolar.

Därtill kan kåda utmana traditionell antibiotisk salva då den inte ger upphov till resistenta bakteriestammar. Kåda motverkar även sjukhusbakterier och svider inte likt många andra preparat. Produkterna är hud- och cellvänliga och verkar inflammationshämmande. Sår som behandlas med kåda läks även snabbare och har mindre ärrbildning.

– Kåda har många användningsmöjligheter och flera ännu oupptäckta fördelar. Vi fortsätter att forska till exempel i att använda kåda i kosmetik och som giftfritt alternativ till långvarig desinfektion av ytor.

Sakkunnig kontraktstillverkare stöder i produktutvecklingen

I sin produktutveckling litar Repolar Pharmaceuticals på samarbete. Repolar valde Teampac till kontraktstillverkare, då man ville samarbeta med någon med en etablerad kundbas och beprövad produktionsutrustning och metoder.

– Teampac stöder oss redan i produktens utvecklingsskede. Vi berättar vilken slags produkt vi är ute efter och de hjälper oss hitta kompletterande ingredienser till kådan. Det är av största värde för oss. De har en bra kemist, som till exempel vet vilka ingredienser som ökar en produkts absorptionsförmåga, förklarar Heikkinen.

Parternas långa samarbete syns i en fungerande process.

– Utöver receptet är det viktigt att förstå hur man blandar ingredienserna, i vilken ordning man rör in dem och i vilken temperatur man framställer lösningen. Teampac jobbar självständigt med dessa frågor. Vårt eget arbete skulle vara betydligt svårare om vår kontraktstillverkare bara bad oss om ett färdigt recept och en arbetsinstruktion. Då tillverkaren har tidigare erfarenhet faller bitarna snabbt på plats och skapar en smidig process.

Repolars produkter tillverkas med medicinteknisk status. Eftersom produkterna appliceras på öppna sår måste arbetsmetoderna vara i sin ordning. Både Repolar och Teampac följer ISO 13485-kvalitetsstandard, vilket försäkra kvalitetsnivån och gör den spårbar. Produkterna är receptfria och säljs både till konsumenter och till sjukhus, bland annat TAYS, Åucs och HUS.

Tillväxt på naturens villkor

Repolars produkter har fått ett suveränt mottagande och nu söker företaget internationell tillväxt utöver den inhemska marknaden. Vissa av företagets djurvårdsprodukter kommer att vara finska marknadsledare redan år 2019. På grund av att Repolar redan i åratal har forskat i kådbaserade produkter är företaget även förtroget med deras långvariga effekter. Företagets internationella tillväxt sker med respekt för norra Finlands tillgång av råvaror.

– Kådan vi använder samlar vi in från trädens naturliga skadepunkter. Vi varken fäller träden eller skär i dem. Kåda är en riklig råvara, vars positiva effekt kan uppnås med minimala mängder. Därför täcker vår nuvarande kapacitet även internationell tillväxt.

I december lanserade företaget en ny kådbaserad handkräm, Abicare Creme, som också tillverkas av Teampac.